skip to Main Content

Stucen is makkelijker dan je denkt.

Is je huis toe aan gladde muren? Maar is het budget er niet voor? Of ben je zelf handig met verbouwen? Ik leer je in korte stappen zelf stuc werk te doen. Wat heb je nodig, hoelang het gaat duren.

Hoe ga je stuccen?

Ik leg je uit in stappen hoe je eigen muren spiegel glad te maken. Een net stucwerk zorgt voor een mooie je afgewerkte muur. Zelf je muur stukadoren? Dat is ook voor de minder ervaren klusser te doen. Als je goed wilt stuccen moet je het goed voorbereiden met juiste materiaal. Stuccen begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. In dit stappenplan laat ik je zien hoe je moet stuccen.

1. Vloer afplakken.

Zorg ervoor dat de ruimte is voorbereid en goed schoon is van stof en afval. Daarna plak je de vloer af. Maar voordat je gaat afplakken zorg ervoor dat de zelfklevende bewapeningsband is aangebracht op de muur die je gaat stuccen.

2. Muur voorstrijken.

Eerst moet de muur goed worden schoongemaakt door het met een borstel af te nemen en de wand verder stof en vetvrij te maken. Gebruik een verf reiniger of een juiste ontvetter voor de ondergrond bedoeld is.

3. De hoekbeschermers aanbrengen.

Plaats een stuclijst, ook een hoekprofiel genoemd op de hoeken. Het plaatsen ervan is niet moeilijk, maar het is belangrijk dit waterpas te doen. Dus controleer de muur en bepaal hoe je de muur plaatst.

4. Het stuc aanmaken.

Voor het aanmaken van de stuk breng je eerst de primer aan. Primer is een grondlaag, het zorgt ervoor een beter hechting en tegelijkertijd zorgt het voor extra bewerktijd met het stucmateriaal. Primen kan met voorstrijk, maar afhankelijk van de soort ondergrond. Het verschil zit Het verschil zit hem in het zuigvermogen van de muur.

5. Het stuc aanbrengen.

De primer is inmiddels droog dus je kan beginnen met het aanmaken van het stucmiddel, het aanmaken doe je pas als je gaat beginnen. Zodra de stuc gemixt wordt, begint het uitharden. Controleer de verpakking van de mix op te kijken hoeveel gips er nodig is.

Mix het geheel met een mortelmixer net zo lang dat het een egale massa ontstaat zonder klontjes erin.

6. Het muur reien.

Ga door met aanbrengen van de stuc, hiervoor wordt geadviseerd een troffel en raapbord. Pak de stucspaan en smeer het in de lagen over elkaar aan in een zo vloeiend mogelijk beweging. Probeer zo snel, maar gelijk matig de muur te bedekken.

7. De gestucte muur messen.

Na het aanbrengen kun je muur reigen, maak hier gebruik van de juiste maat reilat voor de muur. Veeg de muur recht en haal de grootste oneffenheden weg. Door het schuin tegen de muur te houden om zo te overtollig stuc weg te halen. De overtollig stucmiddel kun je dan de oneffenheden vullen.

8. De muur sponzen.

Na de eerste keer reien kun je de muur afreien. Hierbij houd je de rei niet schuin maar recht. Je gaat nu namelijk de wanden echt afvlakken. Overtollig stucmiddel plaats je hier ook weer terug op de plekken waar dat nodig is.

9. De muur pleisteren.

Maak de stuc met de spackmes kort na het sponzen(5 tot 10 minuten) glad. Houd het spackmes in een hoek van ongeveer 30 graden op het opervlak en trek de sliblaag glad.

10. De muur afpleisteren en laten drogen.

Hierna ga je de muur goed en met een lamp schuin tegenaan te houden schuren. Oefen niet te veel druk uit, als je te hard drukt komen er korrels los.

 

 

 

Back To Top